При виселенні людей з будинку чи квартири їм необхідно надати інше постійне житло

Суд

При виселенні людей з будинку чи квартири, які були предметом іпотеки, але при цьому не були куплені в кредит, їм необхідно надати інше постійне житло.

Таке рішення 2 вересня 2015 року прийняв Верховний суд по справі №6-1049цс15, предметом якої був спір про виселення з іпотечного житла.

“Припустимо, людина взяла у банку споживчий кредит (не важливо який – гривневий чи валютний), наприклад, на ремонт, під заставу своєї квартири. Однак потім позичальник перестав виплачувати кредит. Банк через суд вимагає виселити боржника з іпотечної квартири. В даному випадку його не можуть виселити без надання іншого житла”, – розповів старший партнер адвокатської фірми Ростислав Кравець.

А ось якщо квартира, що знаходиться в іпотеці, була придбана за рахунок кредиту, то боржникам не позаздриш. Як роз’яснив ВСУ, в такому випадку допускається виселення громадян без надання іншого житла.

“За рішенням суду можуть виселити боржника навіть на вулицю. Правда, він може затягнути процедуру виселення (звернутися до суду за роз’ясненнями судового рішення, оскаржити дії державного виконавця тощо), але це лише відстрочить виконання рішення на деякий час”, – зазначив адвокат адвокатського бюро Антон Годня.

Більшість іпотечних кредитів були видані під заставу житла, що купується на отриманий кредит. Тож більшість боржників-іпотечників можуть опинитися на вулиці.

І тут у людини, що залишилася без даху над головою, є два варіанти: або терміново шукати квартиру, любо звернутися за допомогою до місцевої влади.

“Виселення громадян з іпотечного майна, придбаного за рахунок кредитних коштів, є підставою для надання їм жилих приміщень з фондів житла для тимчасового проживання”, – заявила директор юридичної компанії Тетяна Лежух.

Якщо місцева влада задовольнить прохання видвореного з квартири боржника, то йому видається ордер на тимчасове житло, де зможе проживати до 1 року. Однак на практиці отримати притулок від муніципалітету вкрай проблематично. Таких квартир мало, і вони виділяються, як правило, для розселення людей в разі надзвичайних подій (пожежа, вибух газу і т. д.).

Крім того, зараз місцева влада стурбована пошуком приміщень для розміщення переселенців з Донбасу, яких на сьогоднішній день налічується 942,8 тис. осіб. Тож навряд чи місцеві влади будуть займатися проблемами боржників-іпотечників, їм би розселити переселенців.

Таким чином, у цій ситуації виграють лише боржники, які взяли кредити під заставу свого житла. Суди не зможуть приймати рішення про їх виселення без вказівки іншого місця проживання. Більше того, всі прийняті рішення про виселення таких відповідачів без зазначення в них наданого житлового приміщення підлягають скасуванню, а справи – перегляду.

Правда України

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: