Вакарчук: «Океан Ельзи» виріс на музиці Кузьми

До 50-річчя з дня народження музиканта Андрія «Кузьми» Кузьменка співак та лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук поділився спогадами про нього.

В фільмі Радіо Свобода «Кузьма. Несказане» він сказав, що ранні твори Скрябіна стали для нього провідником до нових музичних форматів.

«Вони виросли на нью-вейві. Це музика початку 1980-х, англійська музика, якої я взагалі не знав. Мабуть, «Скрябін» була перша нью-вейв група в моєму житті, яку я слухав, бо вона була українською мовою», – згадує музикант.

Термін «нью вейв» (з англійської – «нова хвиля») зародився в США в 1980-ті роки і охоплював низку стилів у рок-музиці. Він також асоціювався з панк-музикою. Пізніше так стали називати рок, ближчий до поп-музики.

Вакарчук визнає, що гурт «Скрябін», очолюваний Кузьмою, мав значний вплив і на українську естраду загалом, і на нього самого.

«Разом з його (Кузьми – ред.) колегами, які зробили гурт «Скрябін», були одним з перших прикладів якісної української музики і перевернули весь шоу-бізнес. В тому числі «Океан Ельзи» в буквальному сенсі на цьому виріс. Він створив величезний вплив на всю українську культуру», – розповів Вакарчук.

Андрій Кузьменко був музикантом, ведучим, продюсером, автором

прози та лідером гурту «Скрябін». 2 лютого 2015 року він загинув у

дорожньо-транспортній аварії на трасі Кривий Ріг – Кіровоград.

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: