На центральній площі Праги згадували драматичну ніч із 20 на 21 серпня 1968 року

Прага

На центральній площі столиці Чехії Праги згадували драматичну ніч із 20 на 21 серпня 1968 року – тоді війська Радянського Союзу та країн Організації Варшавського договору увійшли у столицю тодішньої Чехословаччини; інтервенція призвела до 20 років окупації.

Згадуючи ці події, чеський політик Мірослав Калоусек зауважив, що вторгнення радянських військ тоді позбавило країну і її громадян можливості змінити життя на краще завдяки курсові на лібералізацію.

«Ми можемо не тільки віддати шану в цю річницю тим десяткам і сотням загиблих через окупацію людей, але й усвідомити, що подих свободи буває дуже коротким і його можуть задушити легко і швидко – і дуже багато часу треба, щоб повернути назад свободу», – сказав політик.

Відзначити річницю окупації прийшли багато українців із прапорами та патріотичними футболками. З імпровізованої сцени вони наводили паралелі між тогочасним Радянським Союзом та нинішньою політикою Кремля.

Свою підтримку українцям висловив і депутат Європейського парламенту від Чехії Яромір Штєтіна. «Вацлав Гавел колись сказав, що Росія має проблему зі своїми кордонами. Тому вона не знає, де вона закінчується», – сказав він.

У ніч на 21 серпня 1968 року окупацію почали здійснювати 200 тисяч вояків і 5 тисяч одиниць бронетехніки. Останній радянський вояк залишив Чехословаччину 1991 року.

Правда України

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: