У 2017 році Ощадбанк позбавлять державних гарантій на 100% вкладів населення

depozyty

Вже в 2017 році Ощадбанк може позбутися однієї зі своїх конкурентних переваг – державних гарантій за 100% вкладів населення.

Про це йдеться в проекті «Напрямів і принципів розвитку держбанків до 2025 року», який розробляє Мінфін.

«Рішення про терміни і умови приєднання до ФГВФО та скасування держгарантії за вкладами клієнтів в Ощадбанку в середньостроковій перспективі буде прийнято на основі економічного аналізу наслідків та ризиків для банку і банківського сектору, – йдеться в проекті стратегії. – Аналіз повинен бути проведений керівництвом банку за участю незалежних експертів, а рекомендації – затверджені новою спостережною радою та подані в Кабмін в 2016 році».

Економічною підставою для поширення на Ощадбанк єдиної для всіх банків системи гарантування депозитів стане те, що до 2017 року Мінфін планує продати приватним інвесторам не менше 25% акцій державних Ощадбанку та Укрексімбанку. Прихід в банк приватного інвестора і збереження повної держгарантії, на думку Мінфіну, несумісні.

Зараз «особливий» статус Ощадбанку прописаний в ст. 57 закону «Про банки і банківську діяльність». Тому установа не є учасником Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) і не відраховує йому регулярні збори, за рахунок яких виплачуються вклади в ліквідованих банках. У ході змін Ощадбанк вперше стане членом ФГВФО.

Для цього йому доведеться заплатити близько 0,5 млрд грн: початковий внесок складе 1% статутного капіталу (299 млн грн), 0,5% від суми депозитів у гривні (140 млн грн) і 0,8% – в іноземній валюті (115 млн грн). Такий крупний одномоментний платіж може зробити банк збитковим, хоча в стратегії зазначено, що Ощадбанк повинен вести беззбиткову діяльність.

Ощадбанк – великий гравець, і його дестабілізація може зачепити багатьох. За підсумками дев’яти місяців обсяг вкладів фізосіб у держбанку становив 42,6 млрд грн, більше коштів приватних вкладників накопичено тільки в ПриватБанку (121,5 млрд грн).

Банкіри підтримують усунення антиринкової переваги їх конкурента. Після цього залучати вкладників Ощадбанку стане складніше.

Правда України

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: