Гучний скандал навколо антиукраїнського кварталу

kvartal-protyua

Гучний скандал, що нещодавно вибухнув у соцмережах навколо сюжету «Студії Квартал-95» про «козака ГаврилЯка», в якому просто неможливо не впізнати народного депутата Михайла Гаврилюка, має певну передісторію. Кількома місяцями раніше ця група київських шоуменів-гумористів, виступаючи в латвійському місті Юрмалі, зобразила Україну у вигляді жінки легкої поведінки.

Той виступ «Кварталу-95» за кордоном виглядав вкрай неприємно і нешанобливо щодо рідної країни. Трупа на чолі в Володимиром Зеленським зазнала жорсткої критики від цілої низки вітчизняних політиків і громадських діячів. І хоча багато хто швидко пробачив цей «ляп» творчому колективу (в минулому він не раз тішив тонким гумором і гострою сатирою), цілком однозначний сигнал на його адресу від українського суспільства пролунав досить недвозначно.

Відеоролик з «Гавриляком» показав, що учасники даного проекту не тільки не вловлюють настроїв у суспільстві, а й зовсім не відчувають ту межу, яку не повинен переходити жоден діяч мистецтва і шоу-бізнесу.

Хоча зовні сюжет відеоролика виглядає доволі невинно (нардеп приїхав у рідне село і ніби розмірковує про реформи), головний герой представлений у вигляді малопривабливого сільського маргінала, улюблене слово котрого – «курва». Причому знущатися над ним «квартальники» почали буквально з перших кадрів. Зроблено це було майстерно. «Гавриляк» забув у чорній представницькій автівці, яка підвезла його до рідного села, свій речовий мішок. Машина рушила, але потім повернулася, здавши заднім ходом. З прочинених дверей на запилене узбіччя під ноги депутату вилетіла торба… Все! Далі можна було не дивитися. Відразу стало зрозуміло, що артисти чомусь вирішили обплювати депутата «з народу».

Варто нагадати, що Михайло Гаврилюк – той самий молодий козак, якого «беркутівці» тримали цілком розібраним на морозі під час протистояння на київській вулиці Грушевського в лютому 2013 року. Після повалення колишнього режиму козака, котрий став широко відомим, обрали до Верховної Ради за списком партії «Народний фронт». У ЗМІ та соціальних мережах з цього приводу висловлювали чимало критики. Претензії критиків зводилися здебільшого до того, що Гаврилюк не мав вищої освіти і був вихідцем з провінції: мовляв, невже повертаємося до того часу, коли вважали, що навіть кухарка може керувати країною?

Тему недостатньої освіченості депутата шоумени експлуатують нещадно, анітрохи не зважаючи на те, що створений ними образ вельми далекий від дійсності. У відеоролику перед глядачем постає груба й вайлувата людина, яка незаслужено займає депутатське місце. У реальному житті все трохи інакше. Михайло Гаврилюк, хоч і не має поки що диплома (він недавно вступив до вишу), зарекомендував себе тактовною людиною і дисциплінованим депутатом. А головне – він не йде на поступки перед тими, хто всіляко намагається проштовхнути через парламент такі закони, які вигідні олігархам, а не народу.

Одна з головних проблем України сьогодні – брак політиків, для яких на першому місці стояло б суспільне благо, а не особисті інтереси. Нардеп Гаврилюк є прообразом такого політика. Він наполегливо вчиться. Навряд чи хто-небудь з діячів мистецтва і журналістів буде робити добру справу для країни, якщо стане втоптувати таких людей у бруд.

Разюча, абсолютно неправдоподібна відмінність образу, який представлений у згаданому відеоролику, від життєвого оригіналу дуже обурила багатьох завсідників соцмереж. І це не дивно, адже всі ми прекрасно знаємо, що на вершині української влади взагалі і у Верховній Раді зокрема є чимало вкрай одіозних особистостей. Вони, звичайно, мають дипломи (причому нерідко куплені), деякі з них навіть володіють іноземними мовами. Все це, на жаль, не рятує народ від того, що влада тихою сапою розгортає проти нього майже таку ж війну, яку в сусідньому Мордорі путіністи ведуть проти власного народу.

«Тому той фарс, ініційований 95 Кварталом, в якому його зображують як, не побоюся цього слова, якогось жлоба, я вважаю непристойним та таким, що жодним чином не відповідає дійсності!

В свою чергу, я хочу порадити Зеленському та його бригаді зняти прикол про свого спонсора Коломойського, який, як на мене, є точно не менш цікавим та епатажним за пана Михайла!» – написав у мережі активіст і блогер Костянтин Прошкурко, син одного з героїв Небесної сотні.

Не знаю, хто фінансує «Квартал-95» і чи причетний до цього український олігарх Ігор Коломойський. А ось те, що відомі шоумени вибрали жертву аж ніяк не випадково, не викликає сумнівів. Не такі вже дурні там хлопці зібралися, щоб не розуміти, що б’ють мимо цілі.

І все ж чому їхній вибір припав саме на депутата, котрий нікому з олігархів не кланяється і в міру сил намагається захищати в парламенті інтереси народу? Переглядаючи образливу відеохалтурку, я не міг позбутися думки, що «квартальникам» знову, як колись в Юрмалі, захотілося хвицнути Україну, представити її дикою і маргіналізованою країною.

Не полишало відчуття, що хтось вирішив, ніби постать вихідця з села Гаврилюка підходить для цього ідеально. Адже якби головний герой відеоролика жив у місті, то що б тоді довелося показувати? Асфальт біля під’їзду? Ліфт? Унітаз і кахель в квартирному туалеті? Якось нецікаво, нема на чому пожартувати. Зовсім інша річ у селі! Тут тобі і стара будка з ледачим псом, і півень, який зловживає задоволеннями з курочками, і сортир на вулиці. Вклади людині в уста слово «курва», зніми її через дірку в дверях вбиральні під час відправлення природної потреби, як зробили шоумени «Кварталу-95», і хто тобі повірить, що ти живеш в цивілізованій країні?

Не хочеться вірити, однак, зовсім іншій стороні: таким ось нерозбірливим «кварталам». Занадто очевидно, що вони – з подвійним дном.

Правда України

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: