Українська громада у Римі вшанувала пам’ять героїв Небесної сотні

Українська громада у столиці Італії Римі 19 лютого провела акцію пам’яті до третіх роковин трагічних подій Революції гідності. На площі Республіки, неподалік центрального залізничного вокзалу, двісті людей із жовто-синьою символікою вшанували пам’ять героїв Небесної сотні.

Протягом двох годин лунали спогади про події Майдану, мітинги в Італії і фінансову підтримку українців. Звучали вірші та пісні, присвячені Небесній сотні.

Учасники акції сценічно відобразили трагічні моменти Євромайдану: плакати з написами проти режиму екс-президента Віктора Януковича, «постріли» у протестувальників і горе матерів.

«Вже три роки і ми не можемо дати достатньої шани тим людям, які загинули, і все тому, що триває війна, маємо купу клопотів, важку ситуацію в Україні, і ми досі достатньо не оплакали тих хлопців і дівчат», – сказала голова Конгресу українців Італії Мар’яна Тріль.

Присутній на римській акції білоруський доброволець Ян Мельников, який воює на боці України, закликав громаду не так оплакувати, як прославляти своїх героїв.

«Ми, білоруси, розуміємо біль України. Всі вільні народи, представники інших національностей, які були на Майдані, в так званій зоні АТО, розуміють проблему Україну. Це такий антиімперський фронт, вільні народи, які об’єдналися у боротьбі за вашу і нашу свободу», – сказав Мельников.

Під час акції відбувся збір коштів для потреб тактичної групи «Білорусь», яка служить в Мар’їнці на Донеччині, і до складу якої входить 23-річний боєць Ян Мельников.

У період з 18 до 22 лютого відбуваються заходи з нагоди відзначення Дня Героїв Небесної сотні.

У період з 21 листопада 2013 року до 21 лютого 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто людей, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати «Небесною сотнею». Крім того, сотні учасників протесту в Києві отримали поранення.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 з них загинули.

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: