Мер Дніпра заборонив демонтувати радянські барельєфи на центральному мосту

Міський голова Дніпра Борис Філатов заборонив демонтувати барельєфи радянської доби на Центральному мосту через Дніпро. Про це він заявив у середу, 3 травня.

За словами Філатова, барельєфи при в’їзді на міст залишаться на своїх місцях і після завершення капітального ремонту об’єкта.

Як саме барельєфи впишуться у проект реконструкції мосту, визначатимуть підрядники ремонту.

Водночас у Дніпропетровському обласному центрі охорони історико-культурних цінностей Радіо Свобода повідомили, що барельєфи на мосту не перебувають на обліку і не є об’єктом охорони.

«До декомунізації вони не мають ніякого стосунку. Це елемент декору. Але це є авторська робота і тому, мабуть, потрібно з’ясовувати з авторами цього витвору», – сказала керівник центру Лідія Голубчик.

У коментарі Радіо Свобода екс-член комісії з питань декомунізації, створеної при міськраді, громадський активіст Олег Черненко зауважив, що, на його думку, і назва мосту, який свого часу був найменований на честь 50-річчя жовтневої революції, і барельєфи на ньому, встановлені до тієї ж дати, «підпадають під декомунізацію».

Раніше у Дніпрі заступник міського голови Михайло Лисенко заявив, що барельєфи радянської доби, які є на мсту через Дніпро, має бути знесено. Він навіть називав заплановану дату, але того дня демонтаж не відбувся.

Символічні барельєфи на мосту в Дніпрі встановили понад півстоліття тому, це – постаті жінок і чоловіків роботи українського скульптора Юрій Павлова. Їхня загальна вага складає кілька десятків тонн. 

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: