У Дніпрі оскаржують відмову суду повернути органний зал з рук УПЦ (МП) громаді

Керівник громадської організації «Справа принципу» Олександр Гуміров повідомив про оскарження рішення Центрального районного суду Дніпра, який не задовольнив позов щодо повернення органного залу від УПЦ (МП) громаді. Про подання апеляційної скарги на рішення суду у п’ятницю Радіо Свобода повідомив сам позивач. За його даними, він вивчив текст ухвали суду й не згоден з його аргументацією.

«Я не згоден з висновком суду першої інстанції про те, що саме існування довіреності, за якою певна особа може відчужувати комунальне майно, не порушує закон. Я вважаю таку довіреність протиправною, виданою Юрієм Вілкулом (колишнім керівником обласної ради – ред.) з перевищенням повноважень», – сказав Олександр Гуміров.

За його словами, апеляцію він подав поштою, бо зараз перебуває за межами України. Він також запропонував дніпрянам робити внески на покриття судових витрат.

18 квітня 2017 року Центральний районний суд Дніпра відмовився задовольнити позов щодо повернення органного залу від УПЦ (МП) громаді. За рішенням суду, довіреність, на основі якої свого часу екс-представник обласної ради підписав документи на передання закладу культури церкві, була цілком законною. Позивач Олександр Гуміров наполягав на її незаконності. 

У лютому в Дніпрі розпочався судовий процес за повернення Будинку органної та камерної музики з власності УПЦ (МП). Позивачем виступав керівник громадської організації «Справа принципу» Олександр Гуміров. Відповідачем – обласна рада і екс-посадовець обласної ради Олександр Смирний, який свого часу підписав «мирову угоду» з єпархією УПЦ (МП) про передачу права власності на органний зал.

В УПЦ (МП) поки рішення суду не коментували. Водночас раніше у Дніпропетровській єпархії церкви заявляли, що мають право на будівлю органного залу, адже та первісно була збудована як церква.

Будинок органної та камерної музики у Дніпрі розташований у приміщенні колишньої Брянської церкви, збудованої коштом одного з металургійних заводів на початку 20-го століття. За радянських часів її забрали на користь держави, а у 1980-і там облаштували концертну залу з унікальним органом.

У березні 2011 року керуючий Дніпропетровської єпархії УПЦ (МП) митрополит Іриней повідомив, що приміщення органної зали перейшло в управління церкви. 

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: