Тандіт: 128 людей незаконно утримуються у Донецьку і Луганську

У заручниках на території непідконтрольних України територій Донбасу залишається наразі 128 людей, заявив а ефірі «5 каналу» радник голови СБУ Юрій Тандіт.

«На сьогоднішній день 128 осіб незаконно утримується у Донецьку і Луганську, ще десятеро – в Росії. Ми знаємо про кожну людину все детально, ми спілкуємося з рідними, близькими. Але за останні півтори роки тема максимально заполітизована. Ми розуміємо, що рішення ухвалюється в Кремлі, але кількість звільнених або знайдених зростає», – заявив він.

Тандіт нагадав, що у грудні минулого року сепаратистам передали на знак доброї волі 15 людей, щодо яких відкриті провадження про злочини проти територіальної цілісності України і які були в списках на обмін від угруповань «ДНР» і «ЛНР».

«Зараз ми вийшли на верифікацію. До 15 травня будуть оглянуті люди, які не хочуть туди повертатись, хоча вони є у списках», – каже радник.

4 травня представниця від України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої робочої групи депутат Ірина Геращенко заявила, що через вибори, зокрема, у Німеччині і Франції «нормандський формат» переговорів нині фактично «поставлений на паузу», і це напряму впливає на похідний від нього «мінський формат». Двома днями раніше про неможливість зустрічі у «нормандському форматі» до завершення французьких виборів говорив речник Кремля Дмитро Песков.

Остання зустріч керівників держав «нормандського формату» – України, Німеччини, Франції і Росії – відбулася восени минулого року. Тоді домовилися, що голови МЗС цих країн мають підготувати «дорожню карту», яка узгодила б цю послідовність виконання пунктів усіх трьох головних мінських угод: Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року і Мінського комплексу заходів від 12 лютого 2015 року. До цього часу керівники МЗС у «нормандському форматі» не дійшли згоди щодо «дорожньої карти».

Після російської анексії Криму на Донбасі триває збройний конфлікт. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів і невиконанні Мінських угод. Кремль відкидає ці звинувачення. Щодо Мінських домовленостей Москва заявляє, що є лише гарантом їхнього виконання, але не стороною і не має ніяких зобов’язань за ними.

За даними ініціативи #LetMyPeopleGo, нині у заручниках на території Росії та анексованого нею Криму перебуває 44 українці. За ці роки, поки триває конфлікт, 6 людей звільнили.

 

 

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: