ЄС засудив проведення страти у Білорусі цього року – заява

Європейський Союз підтверджує інформацію про проведення першої страти цього року в Білорусі – засудженого Сергія Вострикова, заявила речниці голови європейської дипломатичної служби Майя Коціянчич. Водночас, вона наголошує, що ЄС виступає проти смертної кари у всіх випадках.

«Застосування смертної кари йде у розріз із заявленою Білоруссю готовністю співпрацювати із міжнародним співтовариством, включно з Євросоюзом, щодо цього питання включно з впровадженням мораторію на смертну кару. Європейський союз закликає Білорусь, єдину країну в Європі, де застосовується смертна кара, пом’якшити інші смертні вироки та невідкладно представити мораторій на смертну кару як перший крок до її скасування», – йдеться у повідомленні на сайті відомства.

Про страту жителя Гомеля Сергія Вострикова заявив правозахисний центр «Весна» 5 травня. За їхніми даними, матір Востирикова отримала від силовиків листа з повідомленням про це.

Представники центру зазначили, посилаючись на учасників кампанії «Правозахисники проти смертної кари в Білорусі», що це могло трапитись в період з 13 по 29 квітня. Наразі правозахисники уточнюють долю ще одного засудженого до страти, оскільки, на їхню думку, є ймовірність виконання і цього вироку на станом на сьогодні.

У травні 2016 року Гомельський обласний суд визнав 33-річного Сергія Вострикова винним у двох випадках зґвалтування і вбивства. Верховний суд Білорусі залишив вирок чинним.

За даними правозахисників, протягом 2016 року в Білорусі стратили 4 людей.

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: