Уряд затвердив знання і вміння, які повинен мати вчитель початкової школи

Міністерство соціальної політики затвердило професійний стандарт вчителя початкової школи, що визначає його компетентності, знання і вміння. Про це повідомляє Міністерство освіти і науки, яке підготувало стандарт.

За повідомленням, у документі чітко виписана загальна інформація про стандарт, навчання і професійний розвиток вчителя, а також конкретний перелік його функцій. Їх визначено вісім:

Планування і здійснення освітнього процесу
Забезпечення і підтримка навчання, виховання і розвитку учнів в освітньому середовищі та родині
Створення освітнього середовища
Рефлексія та професійний саморозвиток
Проведення педагогічних досліджень
Надання методичної допомоги колегам з питань навчання, розвитку, виховання й соціалізації учнів початкових класів закладу загальної середньої освіти
Узагальнення власного педагогічного досвіду та його презентація педагогічній спільноті
Оцінювання результатів роботи вчителів початкових класів закладу загальної середньої освіти.

Професійний стандарт вчителя початкових класів став першим профстандартом в Україні, який затвердили на національному рівні, додали у МОН.

Читайте також: Знову до школи. Скільки коштує підготувати школяра до навчання?

«Це вперше не тільки на національному рівні затверджено професійний стандарт, а й докладно, по-поличках розкладено, яку кваліфікацію повинна мати людина, що хоче бути або працює вчителем. У цьому документі немає розмитих формулювань, кожна компетентність, знання, вміння чітко виписані. Й це дуже важливо, адже так ми дали абсолютно новий інструмент і для роботодавців, і для університетів, що готують майбутніх педагогів», – пояснила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Стандарт може використовуватися для оцінювання кваліфікації вчителя під час його прийняття на роботу, атестації чи сертифікації, присвоєння категорії.

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: