Франція виступає за «якнайшвидше» запровадження санкцій проти білоруських чиновників

Країни ЄС все ще обговорюють деталі санкцій проти білоруських чиновників, проте Франція виступає за їх якнайшвидше запровадження. Так у Міністерстві закордонних справ МЗС Франції відповіли на прохання журналістів прокоментувати заяву німецької газети Die Welt, передає білоруська служба Радіо Свобода.

За даними німецького видання, через позицію в тому числі Франції Олександр Лукашенко не буде включений до санкційного списку.

«Міністри закордонних справ, а потім і голови держав та урядів ЄС … вирішили запровадити санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за махінації на виборах та акти внутрішніх репресій. Ми хочемо, щоб ці санкції були запроваджені якомога швидше. Європейські інституції та країни-члени ЄС працюють над змістом цих заходів, Євросоюз оголосить про них, коли прийде час», – повідомили у пресслужбі французького дипломатичного відомства.

Ця заява, втім, не уточнює, чи підтримує Париж запровадження санкцій конкретно проти Лукашенка.

4 вересня газета Die Welt, посилаючись на власні джерела, повідомила, що фактичний керівник Білорусі Олександр Лукашенко не буде включений до санкційного списку ЄС – передусім через позицію Німеччини, а також Франції та Італії.

За даними видання, головним аргументом проти такого кроку є те, що включення його до чорного списку означатиме повне припинення діалогу з Мінськом. Першими за запровадження обмежувальних заходів проти білоруського лідера виступили країни Балтії та Польща.

У Білорусі тривають протести з вимогою нових, чесних виборів і припинення насильства над протестувальниками з боку співробітників силових структур. Канада, Велика Британія і кілька країн ЄС, включно з Литвою і Польщею, не визнали результатів останніх виборів в Білорусі.

31 серпня Латвія, Литва та Естонія запровадили санкції і заборонили в’їзд президенту Білорусі Олександру Лукашенку і ще 29 білоруським чиновникам через фальсифікації виборів і насильницьке придушення акцій протесту.

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: