МВФ незадоволений ходом реформування НБУ, прокуратури, податкової та бюджетної сфери

МВФ

Місія Міжнародного валютного фонду в Україні зазначила істотні недоліки в роботі Національного банку, а також залишилася незадоволеною ходом реформування прокуратури, податкової та бюджетної сфери.

За словами джерела, місія МВФ, яка закінчила роботу в Києві наприкінці минулого тижня, покинула столицю в “засмученою”. Місія аналізувала хід виконання Україною зобов’язань, необхідних для отримання наступного валютного траншу 1,7 млрд доларів.

Україна не встигла виконати в обумовлені терміни всі взяті на себе зобов’язання. Зокрема, досі не створені умови для повноцінної роботи Антикорупційного бюро, не обрано антикорупційного прокурора. Також у МВФ висловили стурбованість принципами, покладеними в основу формування держбюджету на 2016 рік, дефіцитом Пенсійного фонду, відсутністю єдиних підходів до реформування системи оподаткування та детінізації економіки, а також популістськими заявами політиків напередодні місцевих виборів.

У МВФ відзначили деякі успіхи НБУ у справі санації банківського сектора, проте, фонд хотів би чітко бачити подальші кроки у сфері стрес-тестування, діагностики та докапіталізації банків.

Співрозмовник видання зазначив, що МВФ планує продовження переговорів з українською стороною після проведення місцевих виборів. Так як перегляд програми намічений на грудень, то третій і четвертий транші, кожен з яких становить 1,7 млрд доларів, за взаємною згодою сторін можуть бути об’єднані.

За інформацією джерела, аргументи української сторони, що проведення реформ гальмується через окупацію Донбасу, “вже не працюють”, і МВФ вимагає чіткого виконання Україною взятих на себе зобов’язань.

Раніше повідомлялося, що Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ), за підсумками роботи в Києві в період з 22 вересня по 2 жовтня, вирішила продовжити дискусії з Україною в рамках другого перегляду програми розширеного фінансування EFF для України.

Розширена програма співпраці України і Міжнародного валютного фонду (EFF), оприлюднена в березні 2015 року, передбачала скорочення дефіциту держбюджету в 2015 році до 4,2 ВВП з 4,6% ВВП в 2014 році з подальшим його зниженням до 3,7% ВВП в 2016 році, 3,1% ВВП в 2017-м, 2,6% ВВП в 2018 році.

Україна і МВФ підписали оновлений меморандум 22 липня. Після цього Україна отримала другий транш від МВФ на суму 1,7 мільярдів доларів.

Правда України

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: