Тепер за вчинення злочинів в українців будуть частіше відбирати майно

конфіскат

Верховна Рада прийняла в першому читанні урядовий проект закону про внесення змін до Кримінального та Цивільного кодексів щодо удосконалення інституту спеціальної конфіскації.

Так, у Кримінальному кодексі передбачається встановити, що спеціальна конфіскація полягає у примусовому безоплатному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей та іншого майна у випадках, визначених цим Кодексом, за умови вчинення будь-якого злочину або суспільно небезпечного діяння, яке містить ознаки злочину, передбаченого Особливою частиною цього Кодексу, незалежно від того, чи передбачена така міра кримінально-правового характеру в санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини цього Кодексу.

На сьогоднішній день у кримінальному судочинстві спеціальна конфіскація застосовується виключно за активне і пасивне хабарництво (статті 354, 368, 368-3, 368-4, 369 Кримінального кодексу, зловживання повноваженнями (ст. 364, 364-1, 365-2 КК), незаконне збагачення (стаття 368-2 КК) і зловживання впливом (стаття 369-2 КК).

У Особливій частині Кодексу мова йде, зокрема, про злочини проти основ національної безпеки України; проти життя та здоров’я особи; проти волі, честі та гідності особи; проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина; проти власності; у сфері господарської діяльності; проти довкілля; злочини у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації; злочини проти правосуддя і військові злочини, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Законопроектом визначається, що гроші, цінності та інше майно, зазначені у статті з приводу випадків застосування спеціальної конфіскації, передані особою, яка вчинила злочин або суспільно небезпечне діяння, що містить ознаки злочину, передбаченого цим Кодексом, іншій фізичній або юридичній особі, підлягають спеціальній конфіскації, якщо особа, яка прийняла майно, знала або повинна була знати, що таке майно здобуте в результаті вчинення будь-якого злочину або суспільно небезпечного діяння, яке містить ознаки злочину, передбаченого Особливою частиною цього Кодексу, незалежно від того, чи передбачена така міра кримінально-правового характеру в санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини цього Кодексу.

Спеціальна конфіскація не застосовуватиметься в разі вчинення особою необережного злочину.

У Цивільному кодексі передбачається встановити, що добросовісним набувачем не може бути особа, яка набула майно і при цьому знала або, виходячи з обставин придбання, повинно було знати, що таке майно: отримано в результаті вчинення злочину та / або є доходами від такого майна; призначалося (використовувалося) для відміни особи до вчинення злочину, фінансування та / або матеріального забезпечення злочину або винагороди за його вчинення; було предметом злочину; було знайдено, виготовлено, пристосоване або використане як засіб або знаряддя скоєння злочину.

Відповідно до законопроекту, до особи може бути застосовано позбавлення права власності на майно за рішенням суду за вчинення правопорушення (конфіскація) і (або) спеціальна конфіскація у випадках, встановлених законом.

Конфісковане майно переходить у власність держави безоплатно. Обсяг та порядок конфіскації майна та (або) спеціальної конфіскації встановлюються законом.

Правда України

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: