БРІКС помирає і скоро від нього залишиться лише ІК

БРІКС

Термін БРІКС втратив сенс для інвестиційних стратегів і незабаром може стати синонімом слова «розвал» у лексиконі фінансистів. Першим доклав руку до розпаду цього об’єднання інвестбанк Goldman Sachs, оголосивши про закриття спеціалізованого фонду, який вкладав гроші в країни БРІК − Бразилію, Росію, Індію та Китай.

Інвестори протягом останніх п’яти років виводили гроші з цього фонду, внаслідок чого він зменшився у вісім разів. Останні надії на те, що БРІКС поверне свою інвестиційну привабливість, випарувалися цієї осені, після того як Росія і Бразилія загрузли в рецесії, Китай уповільнив зростання до мінімальних з 1990 року темпів, а економіка ПАР застопорилася.

Термін БРІК, який з 2010 року трансформувався в БРІКС, народився чотирнадцять років тому. Цей милозвучний акронім придумав інвестиційний гуру Goldman Sachs Джим О’Нілл, оголосивши про безпрецедентний економічний бум у найбільших економіках, що розвиваються. Ідея вкладати гроші не в одну країну, а в групу держав з потенціалом швидкого і стійкого зростання сподобалася тисячам інвесторів і залишалася популярною протягом десятка років.

Термін БРІКС перекочував з інвестиційної сфери в політичну − з 2011 року глави п’яти держав збираються на щорічні саміти з метою зміцнити п’ятисторонню співпрацю.

Однак ніщо не вічне. Станом на тепер чіткі перспективи сталого економічного розвитку збереглися тільки в однієї з п’яти країн БРІКС − в Індії. Китай теж продовжує звітувати про збереження високого і стабільного зростання, але достовірність цієї статистики викликає все більше сумнівів. Наприклад, аналітики вважають, що Китай зараз заходить на жорстку посадку, і його економічне зростання насправді становить 3%, а не 7%, як доповідає офіційна статистика, на подив швидка, яка до того ж підозріло точно збігається з планами уряду.

Буква «С», що позначає Південно-Африканську республіку (ПАР), п’ять років тому гармонійно виглядала у складі БРІКС, але зараз вона має непропорційно дрібний вигляд порівняно з Індією та Китаєм. Донедавна Райдужна країна вважалася флагманською економікою африканського континенту, але її імідж регіонального лідера зблід у квітні минулого року, після того як Нігерія перерахувала свій ВВП і перескочила ПАР у рейтингах світових економік − ВВП Нігерії ($568,5 млрд) виявився в 1,6 рази вищим, ніж у ПАР. Зараз, на тлі прискорення економік Африки нижче Сахари, ПАР з її 1,5%-вим зростанням схожа, швидше, на регіональні гальма, а не двигун.

Що буде далі з терміном БРІКС? Навряд чи настільки популярна абревіатура може зникнути з обороту. Ймовірно, її чекає доля терміна «азійські тигри», який спочатку три десятиліття чітко асоціювався з четвіркою: Південна Корея, Сінгапур, Гонконг і Тайвань, але після 1990 року його почали застосовувати до всіх інших країн Азії з високими темпами економічного розвитку. «Бріксом» тепер можна називати будь-яку невдалу спробу інвестиційних стратегів об’єднати країни в блок: створювали «економічний локомотив», а вийшов знову «брікс».

Спекулянти не дрімають і активно підшукують абревіатури на заміну БРІКС, здатні залучити ставки інвесторів. Одна з напівжартівливих, але цікавих ідей − JUNI − полягає в об’єднанні чотирьох економічно розвинених острівних держав: Японії (Japan), Британії (United Kingdom), Нової Зеландії (New Zealand) та Ірландії (Ireland). Ці країни, гіпотетично, можуть стати «тихими гаванями» для інвестицій, якщо фінансовий шторм обрушиться на всі континенти.

Більш серйозним аналогом БРІКС вважається об’єднання MINT (Мексика, Індонезія, Нігерія, Туреччина) − «найбільш густонаселені країни з економікою, що формується за межами БРІКС». Проте довіру до цього блоку в останні роки підриває Мексика, яка перейшла, всупереч прогнозам, на тихий хід.

На звання локомотива світового економічного зростання також претендують CIVETS (Колумбія, Індонезія, В’єтнам, Єгипет, Туреччина і ПАР), VISTA (В’єтнам, Індонезія, Південна Африка, Туреччина і Аргентина), Next-11 (Бангладеш, Єгипет, Індонезія, Іран, Мексика , Нігерія, Пакистан, Філіппіни, Туреччина, Південна Корея і В’єтнам). Ці та інші акроніми можна зустріти в звітах солідних інвесткомпаній, але загибель БРІКС підриває довіру до його аналогів, і навряд чи якійсь із цих абревіатур судилося вийти з вузької фінансової сфери в широкий ужиток і надихнути глав держав на створення політичного альянсу.

Пропонуємо розглянути окремо, що турбує інвесторів у кожній з п’яти економік БРІКС, щоб зрозуміти, чому ці «двигуни зростання» заглохли.

Бразилія
ВВП в 2014 році: $2346 млрд (7-е місце у світі, дані Світового банку) Зниження ВВП в 2015 році: −3,1% (прогноз центробанку) Населення: 204 млн (5-е місце у світі)
Сильна сторона: розвинуте сільське господарство
Ключова проблема: корупційний скандал

Економіка Бразилії, яка стиснулася в розмірах на 3,1%, порівняно з минулим роком, демонструє найгірший спад із 1990 року, в якому вона скоротилася на рекордні 4,35%. До того ж південноамериканський гігант показує негативне зростання другий рік поспіль, чого не траплялося з 1948 року.

Найтяжка рецесія в Бразилії посилюється гігантським корупційним скандалом, в якому загрузло багато вищих посадових осіб, у тому числі президент Ділма Русеф. Демонстранти під урядовими будівлями і багато депутатів парламенту активно домагаються відставки глави держави й уряду.

«Скандал століття» розгорівся рік тому після виявлення підозрілих контрактів на суму $22 млрд, а також $3,5-мільярдної схеми з відмивання грошей. Розслідування федеральної прокуратури Бразилії, назване «Операція Автомийка», виявило, що керівники державної нафтової монополії Petrobras в період 2004-2012 рр. підкуповували правлячу коаліцію й укладали контракти за штучно завищеними цінами. Ділма Русеф була головою ради директорів Petrobras із 2003 по 2010 рік, і складно повірити в те, що вона не знала про величезні незаконні оборудки між менеджерами її компанії і членами її політичної партії.

Росія
ВВП в 2014 році: $1860 млрд (10-те місце у світі). Зниження ВВП в 2015 році: -3,6%. Населення: 144 млн (9-те місце у світі).
Сильна сторона: нафтогазовий видобуток
Ключова проблема: міжнародні санкції

Першочергова причина нинішнього економічного спаду в Росії – обвал світових цін на нафту. Приблизно 70% експорту РФ і 50% доходів бюджету припадає на нафтогазовий сектор. Проте навіть якщо світові ціни на енергоресурси відновляться до колишніх висот, економіка Росії, на думку західних експертів, навряд чи зможе повернути ті 4-відсоткові темпи зростання, які вона показувала в 2010 і 2011 роках.

Як стверджує колишній головний економіст E&Y Вільям Вілсон, 4-відсоткового зростання економіки Росія змогла тимчасово домогтися за рахунок надмірного видання споживчих кредитів, що не могло тривати довго.

Зростання ВВП Росії почало різко знижуватися в першому кварталі 2012 року, задовго до того, як подешевшала нафта чи набрали чинності міжнародні санкції. А тепер економіку Росії стримують обмеження, введені багатьма країнами Заходу після військової інтервенції у Крим.

Ці санкції, за словами Вільяма Вілсона, шкодять РФ сильніше, ніж будь-хто очікував. За перші вісім місяців 2015 року російський експорт знизився майже на 30%, а імпорт – на 39%, що свідчить про спад економічної активності.

Індія
ВВП в 2014 році: $2067 млрд (9-те місце у світі) Зростання ВВП в 2015 році: 7,5% Населення: 1276 млн (2-ге місце у світі)
Сильна сторона: інтелектуальні ресурси
Ключова проблема: 90% трудових ресурсів у тіні

Найбідніша країна БРІКС демонструє найкращу динаміку зростання ВВП і зміцнює фундамент для подальшого розвитку. За словами економіста Світового банку Федеріко Гіл Сандера, Індія вміло скористалася різким зниженням світових цін на нафту. Країна ліквідувала субсидії на купівлю бензину та дизпалива і підвищила податки, а за рахунок вивільнених коштів зменшила дефіцит бюджету і наростила капітальні витрати.

Уряд Індії стверджує, що економіка збереже 7,5-відсоткові темпи зростання наступного року і має шанси розігнатися до 10%. Проте особливого ажіотажу у міжнародних інвесторів це не викликає. Приплив прямих іноземних інвестицій в Індію в першому півріччі 2015 року становив $19,4 млрд, що в 3,6 разу менше, ніж у Китаю.

Найбільша демократична країна світу відлякує інвесторів високим рівнем корупції і неясними правилами ведення бізнесу. Підпільну економіку Індії уряд оцінює в $780 млрд, що еквівалентно 40% ВВП країни. Близько 90% працездатних громадян Індії заробляють собі на життя в тіньових секторах. Для порівняння: у Бразилії цей показник дорівнює 40%, а в Китаї та ПАР – трохи більш як 30%.

Китай
ВВП в 2014 році: $10 360 млрд (2-ге місце у світі). Зростання ВВП в 2015 році: 6,9%. Населення: 1376 млн (1-ше місце у світі).
Сильна сторона: промисловість
Ключова проблема: ручне управління економікою

Комуністична система Китаю останні півроку лякає інвесторів запеклим тиском на економіку. Заради досягнення цільового 7-відсоткового зростання уряд смикає за найнесподіваніші важелі – заморожує фондовий ринок, раз у раз девальвує юань, наказує компаніям збільшувати витрати.

У країні, як пишуть китайські ЗМІ, сформувався «культ ВВП», і в прагненні досягти планових показників чиновники нагадують релігійних фанатиків. Тим часом в інвесторів посилюються підозри, що китайці маніпулюють не тільки економікою, а й статистикою.

«Питання не в тому, чи правдиві офіційні дані про ВВП Китаю, а в тому, наскільки сильно їх завищено», – зазначає експерт Дерек Сізерс.

ПАР
ВВП в 2014 році: $350 млрд (33-є місце у світі). Прогноз зростання ВВП в 2015 році: 1,5%. Населення: 55 млн (25-те місце у світі).
Сильна сторона: гірничо-видобувний сектор
Ключова проблема: 25-відсоткове безробіття і протести

ПАР порівнюють із підстреленою антилопою, яка шкутильгає і яку галопом обганяє стадо здорових антилоп. Руанда, Танзанія, Ефіопія рухаються вперед зі швидкістю економічного зростання понад 7%. А в Райдужної країни одна з найгірших динамік на африканському континенті, і є велика ймовірність, що антиурядові протести покотять економіку ПАР униз.

«Економічне зростання ПАР надзвичайно крихке. Перспективи сумнівні, але я б не характеризував ситуацію як кризу. Приплив капіталу в ПАР суттєво погіршився через уповільнення зростання в Китаї та посилення монетарної політики в США. Економічне майбутнє ПАР може виявитися не безболісним, оскільки Бразилія і Росія перебувають у рецесії, Індія залишилася єдиним нашим партнером по БРІКС із перспективами стійкого зростання, а стан розвинених економік, зокрема США і Європи, усе ще невизначений», – відзвітував нещодавно про стан справ у країні голова Центробанку ПАР Лесетя Кганьяго.

Економіка ПАР страждає від зниження світових цін на метали і перебоїв в електропостачанні. Несприятливі зовнішні та внутрішні чинники не дають змогу владі приборкати зростання безробіття, рівень якого досяг позначки 25,5%, а серед молоді наблизився до 50%. За офіційними даними, 22% населення ПАР недоїдає, а білі громадяни заробляють ушестеро більше за чорних.

У країні посилюються антиурядові та расистські настрої. Із початку жовтня в ПАР не вщухають студентські протести, для розгону яких поліція застосовує шумові гранати та гумові кулі.

Правда України

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: