Податковий кодекс знову змінюють чи називають корекцію окремих цифр гучним словом «реформа»

податковий кодекс

Податковий кодекс знову змінять: у тому, що це таки потрібно робити, не має сумнівів ніхто з експертів, але чи можна назвати корекцію окремих цифр гучним словом «реформа» – з цим згодні не всі. Реформу зараз пишуть у Мінфіні, реформу пишуть і в парламентському комітеті з податкової політики. Причому і там, і там це роблять люди з команди президента, концепцій – дві, і вони радикально відрізняються одна від одної.

Мінфін хоче ухвалити зміни разом з бюджетом-2016, тобто «під ялинку» – щоб бюджет запрацював уже на новій податковій базі. Але всі пропозиції від відомства Наталії Яресько ще не оформлені у законопроект, вони існують тільки у формі концепції. Водночас, другий проект, який розробляється під керівництвом народного депутата від «Блоку Порошенка» Ніни Южаніної, уже внесений у парламент. Причому президент, незважаючи на те, що Наталя Яресько – представник його команди, підтримував діяльність саме цієї робочої групи.

Концепція Міністерства фінансів пропонує звести всі податки до однієї ставки – 20%. Тобто ПДВ, єдиний соціальний внесок, податок на прибуток і податок з доходів фізосіб, за пропозицією Мінфіну, мають становити по 20%. Зараз ставки є прогресивними: ЄСВ коливався від 2 до 49%, податок на прибуток від 0 до 20%, ПДФО – до 30%. Тобто для деяких зборів у концепції Мінфіну виходить зниження навантаження, для деяких – підвищення.

«Я знаю, що низькі податки – це найкраща річ для всіх завжди, – сказала цього тижня Наталія Яресько на зустрічі в Українсько-американській бізнес-раді, – і якби я вас зараз спитала, які найкращі податки, ви б усі сказали – нуль! Я розумію це. Але в той же час, ми маємо функціонувати як держава, і ми повинні знайти баланс між нулем і тим, що ми нині маємо».

Реформа від Ніни Южаніної значно ліберальніша – дехто з експертів критикує, що аж занадто. Там пропонується зниження за всіма статтями: ПДВ до 15%, ПДФО до 10% (до цього була диференційована ставка 15/20%), податок на прибуток з 18 до 15%, ЄСВ до 20%. Головні претензії до законопроекту Южаніної – що він робить велику дірку в бюджеті.

Колишній міністр економіки України Сергій Терьохін не вітає жоден із проектів. Він вважає, що прогресивну ставку не можна забирати, в залежності від доходу вона повинна коливатись, а не бути однаковою для тих, хто має маленьких дохід і великий. Також за такого варіанту зросте ПДВ на ліки, з’явиться ПДВ на деякі комунпослуги, які зараз цим податком не обкладаються. Щодо проекту Южаніної – Терьохін не бачить там особливої лібералізації, зокрема через пропозицію оподатковувати мінімальну зарплатню.

«Сьогодні якщо заробітна плата є меншою або дорівнює мінімальній заробітній платі, то вона не оподатковується. Южаніна сказала, що більшість роботодавців ставить мінімальну зарплату, а решту дає в конвертах – і для того, щоб хоч щось зібрати з цих заробітних плат, необхідно з першої копійки нараховувати податок. Але у нас вперше мінімальна заробітна плата не відповідає прожитковому мінімуму, вона на 60% менша. Тепер, якщо її будуть оподатковувати, вона буде «брудною», а на руки – ще менше», – аргументує Терьохін.

Також як недоліки проекту Ніни Южаніної Терьохін називає скасування пільг із ПДВ для цілого списку товарів, таких як дитяче харчування чи обладнання для інвалідів, у той час, коли надаються акцизні пільги для імпортерів з початком дії зони вільної торгівлі з ЄС.

Водночас старший економіст Володимир Дубровський підтримує проект парламентського комітету, поданий Ніною Южаніною – каже, там зібрана більшість пропозиції громадського сектору, тоді як зміни, пропоновані Міністерством фінансів, точкові й податкову систему не змінюють.

«Пропозиції від Мінфіну – це не є реформа, це антиреформа в частині спрощеної системи, бо спрощену систему пропонується протягом кількох років фактично знищити, більшу її частину, – зазначає Володимир Дубровський. – А що стосується всього іншого, то це косметичні зміни. Я нагадую, що найбільш радикальна зміна з тих, які пропонуються, – це зниження ЄСВ до 20%, але воно вже закладене у чинне законодавство». Дубровський нагадує, що єдиний соціальний внесок з 2 січня 2016 року і так знизиться й становитиме 22%.

«Що стосується законопроекту Южаніної, то багато чого може дійсно зрушити з місця, якщо буде ухвалений цей закон. Але для того, щоб це не зруйнувало макроекономіку – це найбільш ґрунтовні закиди – треба скоротити витрати уряду, забрати ті статті, які пов’язані з розкраданням, запровадити більш ретельне адміністрування ПДВ і ввести податок на майно підприємств. У такому вигляді це була б дійсно повноцінна реформа», – зазначив економіст у коментарі.

«Єдине – з цього закону треба в другому читанні прибрати ті елементи наступу на спрощену систему, які до нього якимось чином потрапили», – додав він.

Викладач бізнес-школи Олексій Геращенко вважає, що за змін, пропонованих Мінфіном, «загальний фіскальний тиск щонайменше не зменшиться, відбудеться перерозподіл навантаження. Відсутність будь-якої реформи є кращим для бізнесу і громадян, ніж варіант Мінфіну», – вважає він. Проект Южаніної економіст називає «радикальним і ліберальним», але акцентує на тому, що в ньому не дається відповідь, чим покривати зменшення доходів.

Взагалі ж підприємці значно частіше скаржаться не на розмір податків, а на те, як їх збирають. І саме на змінах в адмініструванні щоразу наголошують фахівці з оподаткування.

У проекті Ніни Южаніної пропонується механізм розділення повноважень податкового інспектора й слідчого: інспектор стає службовцем, який тільки обслуговує сплату податку – контролювати він не може. Для контролю буде створена Служба фінансових розслідувань. Щодо ідей Мінфіну, то оскільки законопроект він ще не подав, а є тільки стисла презентація концепції, там інформація про це відсутня. Хоча, на переконання Наталії Яресько, зловживань при адмініструванні має стати менше хоча б тому, що не буде 90 різних ставок. Але Володимир Дубровський вважає, що проблема відносин платників і держави не вирішується у концепції, в тому вигляді, в якому зараз вона є.

До речі, у концепції податкової реформи від Міністерства фінансів як ресурси для компенсації втрат бюджету зазначено, зокрема, і таке: боротьба з контрабандою на митниці й конфіскація активів режиму Януковича. А це пункти, які напевне не залежать від самого лише Міністерства фінансів.

Правда України

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: