Через західні санкції та падіння економіки Росія змушена тотально заощаджувати

rosia-bidnist

Через західні санкції та падіння економіки Росія змушена заощаджувати навіть на міжнародному праві. Так пояснив відмову Російської Федерації виконувати рішення міжнародних судів Юрій Лісничий.

«На фоні масових порушень прав людини в Криму Росія відчула, що ці позови стануть систематичними, і суми програних коштів будуть шаленими для бюджету, тож на фоні санкцій і погіршення фінансового стану, вони змушені економити навіть на міжнародному праві, втрачаючи обличчя і реноме навіть на таких речах, які зрозумілі і звичні для держав Європи», – зазначив Лісничий.

За його словами, нині Росія діє таким чином, бо свого часу мала у Європейському суді з прав людини багато програних справ, позивачами в яких були родини зниклих у 2000-х роках чеченців.

9 грудня Рада федерації Росії, верхня палата парламенту, схвалила закон, який дозволяє російському Конституційному суду не виконувати рішення міжнародних судів. Йдеться насамперед про рішення Європейського суду з прав людини, якщо вони суперечать Конституції Росії. Щоб такий закон набув чинності, його ще має підписати президент Росії.

У середині липня Конституційний суд Росії вже ухвалив рішення, що Москва може не виконувати рішення Європейського суду з прав людини, якщо при цьому порушуються засадничі конституційні норми Росії. При цьому Конституційний суд підкреслив, що Росія не має наміру ухилятися від виконання рішень ЄСПЛ, якщо вони не суперечать національному законодавству. Крім того, в постанові суду йшлося про те, що Росія залишається під юрисдикцією Страсбурзького суду.

У міжнародних відносинах є нормою пріоритет міжнародних правових актів, які країна ратифікувала чи до яких приєдналася, над національними.

Правда України

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: