Світову економіку і Україну чекає другий виток економічної кризи, який почнеться з США

nova-cryza

Світову економіку і Україну чекає другий виток економічної кризи, який почнеться з США.

У цих умовах нового уряду України слід почекати з передачею залишків державних підприємств приватним власникам, – вважає доктор економічних наук, академік НАН України Валерій Геєць.

За його словами, нинішня економічна криза вже досить знецінила державні активи, а нова криза зробить їх ще дешевше.

“Якщо подивитися останні відомості, (хто спостерігає за США), то там проблеми в економіці загострилися. Йдуть спеціальні закриті консультації між ФРС США і президентом країни. Є підозри, що може розвернутися чергова хвиля кризи. В таких умовах активи будуть ще більше дешевшати. Тому Україні не варто різати курку, яка несе золоті яйця“, – прокоментував Валерій Геєць наміри уряду запустити маховик масової приватизації та концесії.

За словами економіста, сьогодні уряд діє в даному питанні без доцільності, пропонуючи позбутися залишків державного майна, як можна швидше, без підстав та аргументів. Зокрема, В. Геєць не зміг знайти логічні пояснення того, що з 3000 залишилися в держвласності підприємств, приватним власникам Кабмін пропонує віддати в першу чергу 350 найбільш ефективних і прибуткових. Інша частина депресивних і збиткових об’єктів поки залишиться в держвласності.

Зокрема, Кабмін планує віддати в приватні руки 13 стратегічних морських портів України, серед яких і єдиний глибоководний порт – МТП “Південний”, який приймає судна Panamax і Capesize. У попередні роки в порт було вкладено кілька мільярдів гривень держінвестицій в модернізацію обладнання та днопоглиблення. Однак, “Південний” планують передати в приватні руки відразу ж після невеликого порту “Октябрськ”. На думку експертів галузі, втративши порт, Україна втратить і мільярд гривень його річних відрахувань до бюджету.

“Свого часу у нас було проведено дослідження результатів приватизації з 2000 по 2010 рік. Ми визначили, що приватизовані підприємства працювали гірше, ніж до моменту приватизації. Про це ми неодноразово писали, неодноразово звертали на це увагу”, – підкреслив В. Геєць.

Академік зазначив, що крім усього іншого, українські підприємства зможуть потрапити у власність інвесторів з країни-агресора Росії, оскільки, юридично перешкодити цьому неможливо.

“Сьогодні капітал вільно рухається в світі мільярдами. Хто з іноземців і яким чином купить це підприємство, хто за ним стоїть? Це може бути і російський капітал. Тому питання досить складне. Щоб себе убезпечити потрібно повернутися до того, про що я говорив раніше – приватизація не заради приватизації, а приватизація заради доцільності. Умови, за якими приватизуються підприємство повинні бути надзвичайно жорсткі. Той, хто отримує підприємство, бере на себе масу зобов’язань. а вони повинні бути виписані так, щоб завтра власник не втік кудись і не зробив з підприємством все, що йому заманеться “, – резюмував В. Геєць.

Правда України

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: