Мобільний банкінг за відбитками пальців та безконтактна оплата продуктів і послуг

mob-banking

Можна буде впізнавати за відбитками пальців, чатитись зі співробітниками банку, оплачувати безконтактно і замовляти продукти і послуги.

Ось сидиш в редакції, занурений в черговий текст, і раптом чуєш, як тут і там мобілки одна за одною весело повідомляють про смс. А слідом за цим йде хвиля радісних вигуків співробітників: на картковий рахунок “впала” зарплата. І ти вже продовжуєш працювати зовсім з іншим настроєм і планами на найближче майбутнє. Так просто, так зручно, так звично – а як взагалі без цього? Що може бути природніше смс про кожне зняття з рахунку – чи то отримання готівки в банкоматі, або оплата карткою в магазині, або якийсь із “автоматичних” платежів – за банківське обслуговування, наприклад?

Як не дивно, навіть такі елементарні можливості мобільного банкінгу радують сьогодні далеко не кожного власника рахунку. Виявляється, ще не всі банки в Україні всерйоз взялися за розвиток цього напрямку.

І навіть у тих, хто ніби як намагається, далеко не всі носії банківського пластику серед клієнтів підключені до відповідних мобільних сервісів. Крім того, як відомо, автоматизація порядку збільшує порядок, а автоматизація хаосу плодить хаос жахливих розмірів. Так і з мобільними функціями: судячи з відгуків користувачів, долучається до мобільного банкінгу, деяким фінустановам для початку непогано б навести елементарний порядок у своїй офлайн-роботі. Наприклад, якщо людині потрібно витратити мало не тиждень, щоб отримати можливість користуватися мобільним сервісом, це суперечить самій ідеї “мобілізації”.

“Розвиток мобільного банкінгу в Україні навряд чи можна назвати вибуховим або революційним, – розповідає Олександр Овчарук. – Навіть впровадження 3G, всупереч очікуванням, не привело до стрімкого розвитку даних послуг.

Процеси, які зараз відбуваються в сервісах мобільного банкінгу, скоріше можна назвати зваженими і такими, що стабільно розвиваються. Основні учасники ринку пильно стежать за появою новинок на інших ринках і, щоб уникнути витрат на експерименти, оцінюють, що з цього зможе “злетіти” в Україні”.

За словами “мобільний банкінг” можуть ховатися абсолютно різні можливості. Наприклад, в одному відомому банку це має на увазі отримання смс про зарахування і зняття коштів з карткового рахунку, а також – отримання за запитом такої інформації: баланс рахунку, перелік карт і карткових рахунків, п’ять останніх операцій по рахунку, а ще – блоковані суми на рахунку . Крім того, так само можна заблокувати свою платіжну карту, якщо її викрали або ви підозрюєте проведення шахрайських операцій.

В іншому банку зі свого мобільного ви можете здійснювати перекази, шукати найближче відділення або банкомат на карті, змінюватися повідомленнями з банком. У списку функцій від третього банку присутні також історія операцій по кожній карті, швидкі платежі з поточних рахунків або платіжних карт за збереженими шаблонами, управління і поповнення депозитів.

До речі, згадані швидкі платежі за збереженими шаблонами – це в тому числі і оплата комунальних послуг та інших часто зустрічаються платежів. Деякі банки цю можливість вказують окремо – для не надто догадливих клієнтів. Так само як і надають окрему функцію створення шаблонів платежів і регулярних платежів. В повний перелік послуг входить також оплата інтернету і мобільного зв’язку, управління лімітами за своїми картковими операціями, ініціація випуску додаткових карт.

Здавалося б, це все що можна взагалі придумати. Але ж ні! Є такі додатки мобільного банкінгу, які дозволяють замовити таксі, купити квитки на транспорт і придбати інші товари або послуги.

На це питання в прес-службі одного з банків нам відповіли так: “Розвиток безконтактних платежів на основі NFC, доступ в мобільний банкінг на основі сканування відбитку пальця”. NFC (від Near Field Communication – бездротовий зв’язок близького дії) – це те, що дозволяє здійснювати безконтактний обмін даними між пристроями, розташованими на невеликих (до 10 см) відстанях один від одного. У нашому випадку мова йде, наприклад, про спілкування стільникового телефону і зчитувального терміналу в магазині або будь-якому місці, де вам треба сплатити послугу або товар. Зрозуміло, що для справжнього повсюдного розвитку цього сервісу одного бажання банків недостатньо – треба, щоб такі термінали з’явилися на кожному кроці. Що стосується ідентифікації скануванням відбитка пальця, то Олександр Овчарук теж виділяє його як один з основних напрямків розвитку. Тут чисто об’єктивним обмеженням є і те, що сама функція сканування відбитків поки що реалізована тільки на вузькому переліку моделей смартфонів.

“В цілому, з найцікавіших тенденцій я б виділив прагнення наблизити банкінг до найбільш звичного способу спілкування сучасної людини, такого як месенджери, соціальні мережі. Банк майбутнього – це не банк з безліччю мобільних додатків, а банк, який дозволяє виконати потрібну клієнту операцію в зручному форматі. у цьому плані цікава можливість інтеграції банківських додатків прямо в iMessage на iPhone. Упевнений, що цю тенденцію підтримає і Google”, – говорить Овчарук.

Правда України

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: