20 найнадійніших кредитних установ України 2016 року

bankyua-2016

Складено список 20 найнадійніших кредитних установ країни 2016 року.

Перше, що слід сказати про рейтинг, що вперше після Майдану у ньому змінився лідер. Державний Ощадбанк поступився першістю Райффайзен Банку Аваль, «доньці» однойменної австрійської установи.

Банк минулого року зміг залучити в число акціонерів авторитетний міжнародний фінансовий інститут — ЄБРР. Також Райффайзен за дев’ять місяців 2016‑го заробив рекордні для системи 2,5 млрд грн чистого прибутку та достроково завершив програму рекапіталізації.

Лідер минулого року Ощадбанк опустився на третю сходинку При цьому держбанк входить у число кращих за показником довіри вкладників. За дев’ять місяців 2016 року у структури, яку реформує Андрій Пишний, зростання вкладів становило 33% без урахування девальвації гривні.

Неприємним, хоча й очікуваним сюрпризом 2016‑го стало те, що в рейтинг найнадійніших не потрапив найбільший за активами та обсягом депозитів ПриватБанк. Він був виключений зі списку надійних оскільки поки незрозуміло, чи погодяться акціонери банку виконати вимоги регулятора щодо докапіталізації, що множить чутки про можливу націоналізацію дітища Коломойського.

Загалом більшість з учасників топ-20 рейтингу, як і раніше, становлять дочірні структури іноземних банків. «Є сподівання, що наступного року в рейтингу буде більше українських імен», — зазначає аналітик Анастасія Туюкова.

Згідно класифікації НБУ, зараз банківська система країни перебуває на етапі перезавантаження. В цей час акціонери мають докапіталізувати свої установи за нормативами Нацбанку.

Як пояснила НВ Валерія Гонтарева, голова держрегулятора, її підлеглі вже завершили діагностику 40 найбільших банків та проаналізували активні операції з пов’язаними особами 58 найбільших фінустановах.

«Удосконалена система оцінки кредитних ризиків сьогодні дозволяє практично виключити кредитування банками неплатоспроможних підприємств і купівлю цінних паперів неякісних емітентів»,— пояснила голова Нацбанку.

Про поліпшення ситуації в банківській системі свідчить зниження депозитних ставок. За даними, у жовтні 2016-го цей показник щодо тримісячного роздрібного вкладу у гривні в середньому становив 16,3% проти 21% в четвертому кварталі 2015‑го.

У 2017‑му, за планами регулятора, має відбуватися третій етап реформи — перехід до нормальної роботи. Але нормальна робота окремих банків не означатиме, що загалом система здорова.

«Після очищення вона може вважатися більш цивілізованою. Але потрібно ще змінити валютне регулювання, податкові норми і посилити захист прав кредиторів»,— каже Сергій Наумов. Адже сьогодні банки не можуть досягти необхідного рівня надійності в тому числі через величезну кількість неповернених позик.

У будь-якому разі експерти радять українцям бути обережними. «Банки, які успішно пройшли випробування кризою, сміливо можна назвати надійними, але все ж таки завжди важливо звертати увагу і на репутацію акціонера, прозорість структури власності, фінансову звітність, рівень капіталізації і питому вагу кредитів пов’язаним особам»,— розповідає Тамара Савощенко.

«Все це ми і намагалися врахувати у нашому рейтингу»,— резюмує Туюкова.

Правда України

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: