Акторка Меріл Стріп приєдналася до кампанії за звільнення Сенцова – Найєм

Американська акторка, триразова володарка кінопремії «Оскар» Меріл Стріп приєдналася до міжнародної кампанії за звільнення українського режисера Олега Сенцова. Про це 30 квітня повідомив депутат Верховної Ради України Мустафа Найєм, який раніше цього тижня у США відвідав церемонію вручення родині Сенцова премії американського ПЕН-центру імені Барбари Голдсміт «Свобода писати».

За словами Найєма, Меріл Стріп, яка є давнім партнером ПЕН-центру, знала, що серед номінантів премії є засуджений режисер, але не була поінформована про деталі. «Під час недовгого діалогу мені вдалося досить детально розповісти їй про історію Олега Сенцова – про матеріали його справи, про його родину, про Крим, про насильно нав’язане громадянство і двох його дітей, які залишилися на анексованій території», – написав Найєм у Facebook.

Він додав, що наприкінці розмови Стріп сама запитала, «чим ми можемо йому допомогти». «Я… запропонував їй символічно підтримати Олега фотографією з табличкою #FreeSentsov. Вона погодилася без будь-яких застережень. «Тільки знаєте що, давайте разом – хто ж повірить, що я сама придумала цю табличку», – запропонувала акторка», – цитує діалог Найєм.

Американський ПЕН-центр наприкінці березня присудив кримському режисерові Олегу Сенцову щорічну премію «Свобода писати». 27 із 40 переможців премії «Свобода писати» вийшли із в’язниці впродовж 18 місяців з моменту нагородження. Щорічну нагороду Барбари Голдсміт американський ПЕН-центр вручає в’язням сумління, які опинилися в надзвичайно складних обставинах.

Олег Сенцов разом із Олександром Кольченком був затриманий представниками російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова і Кольченка до списку політв’язнів.

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: