У Решетилівці на Полтавщині відбувається фестиваль народного мистецтва

У відомому майстрами української народної вишивки та ткання селищі Решетилівка, що на Полтавщині, в суботу, проводять фестиваль народного мистецтва «Решетилівська весна». На нього зібралися не тільки решетилівці, а й гості з різних міст України і з-за кордону.

Жителі райцентру, представники влади, громадських організацій, школярі пройшли урочистим «парадом вишиванок» центром селища. Дівчата несли рушники, створені місцевими майстринями народної вишивки, зокрема, великий 20-тиметровий рушник, виконаний в різноманітних техніках. Вони поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку та разом виконали гімн України.

Цього дня центр селища перетворили на пішохідну зону. Майстри народної творчості, зокрема, відомі вишивальниці та ткалі, просто неба розгорнули виставку своїх витворів. Серед презентованого на ярмарку – традиційна вишивка «білим по білому» та ткані вовняні гобелени, це – своєрідна візитівка цього краю.

За словами решетилівських майстрів, триває процес підготовки подання на внесення полтавської вишивки «білим по білому» та її мотиву «ламана гілка» до списку об’єктів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

«Завдяки майстрам народної творчості Решетилівку знають не тільки на Полтавщині й в Україні, а й за кордоном. Не один вік наші люди несуть це прекрасне надбання наших пращурів і будуть нести далі», – сказав заступник голови полтавської облдержадміністрації Роман Товстий.

Просто неба в центрі селища відбуваються майстер-класи з ручного ткання, вишивки гончарства, живопису, представляють роботи учні Решетилівського художнього професійного ліцею та професійного аграрного ліцею імені Боровенського. Родзинка експозиції – «хлібна піч», створена майбутніми кухарями та кондитерами.

У програмі фестивалю також частування традиційними українськими стравами, вікторини та конкурси для дітей «Решетилівка вишивана, килимова у світах знана», доброчинна лотерея, виступи народних колективів, дефіле, інсталяція музею під відкритим небом «Козацький хутір Решетилівка» тощо.

Цього дня місцевий краєзнавчий музей та галерея, де зберігаються найкращі взірці декоративно-ужиткового мистецтва краю, безкоштовно приймає делегації гостей з різних міст України.

Завершиться свято ввечері, на місцевому стадіоні виступатиме український гурт «ТІК».

Решетилівка – всесвітньовідомий центр вишивки та ткацтва. Тут виготовляються унікальні килими-гобелени ручної роботи, знамениті решетилівські рушники, національні жіночі й чоловічі сорочки тощо.

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: