Помер в’язень ГУЛАГу, один із лідерів норильського повстання 1953 року Євген Грицяк

14 травня помер багаторічний політв’язень таборів ГУЛАГу, один із лідерів норильського повстання 1953 року Євген Грицяк. Про це повідомив керівник Українського інституту національної пам’яті Владимир В’ятрович.

«Відійшов у вічність один із лідерів норильського «Повстання духу» 1953 року Євген Грицяк», – написав В’ятрович у Facebook.

«Українці боролися та повставали – завжди і всюди, де було порушення базових прав людини. Одним із таких епізодів у світовій історії залишиться Норильське повстання 1953 року проти нелюдського творіння Сталіна – концтаборів ГУЛАГу», – йдеться у повідомленні президента України Петра Порошенка у Facebook. «З глибоким сумом сприймаємо цю звістку, але і з глибокою вдячністю збережемо його приклад як незламність духу та волю до боротьби за свободу у найгірших обставинах», – наголосив Порошенко.

Євген Грицяк у серпні 2016 року відзначив 90-річчя. До смерті він жив у селі Устя Снятинського району Івано-Франківської області. Видавництво «Смолоскип» опублікувало «Короткий запис спогадів» його авторства, Михайло Ткачук на основі, зокрема, свідчень Грицяка зняв фільм «Загадка Норильського повстання».

У 1953 році повстали майже 20 тисяч політв’язнів. Упродовж 70 днів вони страйкували й голодували. Політв’язні вимагали скорочення робочого дня, дозволів на листування і побачення, припинення тортур. Вони висунули політичні вимоги, включно з переглядом особових справ.

Події в Норильську, а згодом схожі протести у Воркуті й Кінгірі, за словами одного з керівників Норильського повстання, «сполошили большевицьке командування» і змусили до змін.

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: