У Львові представили відреставрований іконостас 1722 року Йови Кондзелевича

Вперше у Національному музеї імені Андрея Шептицького у Львові представили відреставрований іконостас українського іконописця Йови Кондзелевича. Цього року вшановують 350-річчя майстра. Іконостас іконописець створив у 1722 році для Загорівського греко-католицького монастиря в селі Вощатин на Волині.

Реставратори Національного музею відреставрували іконостас у первісному вигляді. «Це все рідні деталі, речі, обрамлення, конструкції. Цей Загорівський іконостас, або ж як його називають Вощатинський, представлено зі всіма конструкціями. Тут не збережений лише празниковий ряд, можливо, коли його передали, то він не поміщався у маленьку церкву. Ми мали можливість відрестраврувати всі ікони, які входили в іконостас. Можливо, за рік реставруємо все обрамлення», – каже науковий працівник музею Роман Зілінко.

Під час реставраційних робіт фахівці під нижнім шаром центральної ікони «Бог-Отець» виявили інше зображення – роботу Йови Кондзелевича «Непорочне зачаття».

«Ця ікона вказує на унійну традицію. Загорівський монастир на Волині прийняв Унію у 1719 році, а три роки опісля є дата на іконостасі – 1722 рік. Тут є багато елементів, притаманних більш латинській традиції, присутні католицькі впливи в іконописі. Коли Волинь у ХІХ столітті потрапила під вплив російський, то ікона Непорочної Богородиці була замальована, щоб зруйнувати пам’ять про Унію на Волині», – наголосив Роман Зілінко.

Реставрація іконостасу в музеї тривала протягом трьох років. 15 фахівців працювали над витвором Йови Кондзелевича. У Національному музеї представлено і ранішу роботу майстра – унікальний Богородчанський іконостас (1698-1705 років).

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: