Пам’ятник захисникам: міні-копію вежі ДАПу відкрили на Одещині у День Незалежності

Пам’ятник захисникам України у вигляді диспетчерської вежі Донецького аеропорту відкрили в День Незалежності України 24 серпня в селищі Доброслав, що в Лиманському районі неподалік Одеси.

«Ідея насправді народилася давно, але тільки зараз вдалося її реалізувати», – зазначила Радіо Свобода селищний голова Доброслава Людмила Прокопечко. На її думку, саме Донецький аеропорт є об’єднуючим символом хоробрості народу, котрий протистоїть агресії Росії, символом подвигу українців у війні, що триває понад чотири роки.

Новий пам’ятний знак розташований у місцевому Парку слави. 7,5-метрова копія вежі ДАПу виконана із металу, вона має оптичну ілюзію – в залежності від кута зору фігури українських бійців то з’являються, то зникають.

«Оскільки немає в Україні населеного пункту, де за чотири роки не ховали би загиблих, символічний пам’ятний знак ми розташували на мапі країни. Мапа всипана гільзами, на ній напис: «Вічна слава безсмертю хоробрих, які кличуть на подвиг живих», – розповіла Прокопечко.

Поряд із пам’ятним знаком захисникам України – шість військових касок. Саме стільки уродженців Доброслава загинули відтоді, як у 2014 році розпочалась війна Росії проти України.

Також селищний голова Людмила Прокопечко повідомила, що реалізувати ідею пам’ятника і виконати металеву копію диспетчерської вежі Донецького аеропорту доброславцям допоміг Освальдо Іскерго Фрага. Він уродженець Куби, в Одесі свого часу навчався у військовому виші, а потім залишився в Україні.

Оборона Донецького аеропорту тривала з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. 18-21 січня 2015 року внаслідок підриву терміналу Донецького аеропорту загинули 58 його захисників.

Диспетчерська вежа зруйнованого Донецького аеропорту – один із символів героїзму українських бійців, яких за стійкість і мужність прозвали «кіборгами».

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: