В ДПСУ нагадали, як далі їздити до Росії

У Державній прикордонній службі України нагадали, як українські громадяни мають їздити до Росії надалі, починаючи з 1 березня.

Як звернули увагу в ДПСУ, з цього дня українці не зможуть перетинати державний кордон з України в Росію на підставі паспорта громадянина України (так званого внутрішнього паспорта) або свідоцтва про народження – для цього буде потрібен паспорт громадянина України для виїзду за кордон (так званий закордонний паспорт).

Громадянам України, які після 1 березня планують перетинати українсько-російський кордон, Державна прикордонна служба рекомендує завчасно подбати про підготовку необхідних документів, щоб не мати зайвих клопотів під час прикордонного контролю, мовиться в повідомленні, в якому відразу наголошено: не варто розглядати це повідомлення як рекомендацію відвідати Росію.

При цьому громадяни України, які раніше вибули за кордон за внутрішнім паспортом чи свідоцтвом про народження (для дітей до 16 років), зможуть повернутися в Україну за цими документами.

В ДПСУ навели цілу низку переваг нового режиму.

«Такі нововведення позитивно вплинуть на якість і швидкість прикордонного контролю. Вони дадуть змогу запобігти використанню підробок внутрішніх паспортів і свідоцтв про народження з огляду на низький ступінь захисту цих документів. Зменшиться ймовірність незаконних вивезень неповнолітніх українців за кордон, адже відсутність фото на свідоцтвах про народження не дає можливість встановити належність документа конкретній дитині», – заявили, зокрема, в ДПСУ.

Там також звернули увагу: «Під час оформлення особи з внутрішнім паспортом інспектор-прикордонник витрачає значно більше часу, щоб внести у базу даних інформацію про особу (прізвище, ім’я, стать, дата народження, громадянство) і документ (номер, серія, тип). Під час оформлення особи із закордонним паспортом вся ця інформація автоматично зчитується рідерами з машинозчитувальної зони. У внутрішніх паспортах, на відміну від закордонних, відсутня можливість проставляння відміток про перетинання державного кордону, що часто створює проблеми особам, яким потрібно підтвердити перебування за кордоном (наприклад, у відрядженні)».

Рішення перейти на новий режим на кордоні з Росією уряд України ухвалив у середині грудня 2019 року. «Це означає припинення дії положень угод із Росією, укладених іще до початку збройної агресії, які дозволяли перетинати кордон на підставі внутрішнього паспорта або свідоцтва про народження для осіб до 16 років», – заявляв тоді прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

Рішення стосується тільки державного кордону з Росією, але не адмінмежі з окупованими нею територіями України, зокрема з Кримом.

Росія наразі не запроваджувала аналогічних заходів і пропускає громадян України на свою територію (а також на окуповану територію України, яку вона вважає «російською»), і за внутрішніми паспортами чи свідоцтвами про народження для осіб до 16 років.

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: