Нацбюро назвало причину аварії вертольота, внаслідок якого загинув ексміністр Кутовий

Гелікоптер Robinson R44 II UR-KTB розбився восени 2019 року в Полтавській області через людський фактор – такого висновку дійшло Національне бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами. Відповідний звіт про катастрофу, в якій загинув політик Тарас Кутовий, Бюро оприлюднило 2 березня.

Автори звіту зазначають, що цей документ не може бути використаний «адміністративними, службовими, прокурорськими, судовими органами, страховиками для встановлення вини або відповідальності».

Згідно зі звітом, Кутовий, який пілотував вертоліт, увечері 20 жовтня подав заявку на використання повітряного простору, щоб полетіти зі злітно-посадкового майданчика «Київ-Челендж» до села Нижні Млини в Полтавській області. Він отримав дозвіл від «Украероруху», хоча вранці 21 жовтня диспетчер попередив його про туман.

Читайте також: Поліція відкрила справу через падіння вертольота і загибель ексміністра Кутового

«О 12:45 (за Всесвітнім скоординованим часом – ред.) диспетчер польотної інформації проінформував пілота, що у Лубнах об 04:55 UTC була видимість до 100 метрів, туман. Пілот підтвердив отримання інформації («Принял, по Лубнам видимость сто метров»). У подальшому пілот на радіозв’язок не виходив і на запит диспетчера о 13:27 не відповідав», – йдеться у звіті Бюро.

В ході аналізу фахівці встановили, що гелікоптер Кутового потрапив у туман з видимістю менше 300 метрів і низькою хмарністю. За звітом, пілот почав швидке вертикальне зниження, щоб бачити наземні орієнтири, зачепив лижами шасі верхні гілки дерева і значно знизив повітряну швидкість.

«Це трапилось раніше, ніж зменшилася швидкість зниження. Далі пілот, ймовірно, перемістив важіль загального шагу догори, щоб вирівняти гелікоптер та зупинити швидке зниження. Гелікоптер вирівнявся в струмінь власного несучого гвинта, вимагаючи значно збільшити потужність двигуна та потрібний загальний шаг лопатей несучого гвинта. Гелікоптер почав входити в режим вихрового кільця (не кероване зниження з працюючим двигуном). Вийти з цього режиму польоту можливо тільки збільшивши повітряну швидкість шляхом зниження гелікоптера. Ймовірно пілотом була виконана спроба збільшення повітряної швидкості, але із-за малої висоти (менше ніж 20 метрів) що була у гелікоптера, сталося його зіткнення з землею, руйнування і, як наслідок, пожежа», – підсумовано в звіті.

Читайте також: Данілов про катастрофу літака МАУ в Ірані: у нас є три закриті версії​

Бюро дійшло висновку, що найбільш імовірною причиною катастрофи став людський фактор: «при прийнятті рішення щодо виконання вильоту пілот не ретельно проаналізував зональні прогнози для польотів на низьких рівнях».

Увечері 21 жовтня колишній віце-прем’єр-міністр Павло Розенко повідомив про смерть колишнього парламентаря та урядовця Тараса Кутового внаслідок катастрофи вертольота.

43-річний Тарас Кутовий був народним депутатом 7 і 8 скликань Верховної Ради, міністром аграрної політики і продовольства з 2016 по 2018 рік.

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: