«Незважаючи на коронавірус»: у Запоріжжі вшанували українських добровольців

14 березня на майдані Героїв Революції відбулася акція до Дня добровольця. До заходу долучилося декілька сотень ветеранів війни на Донбасі, волонтерів, активістів та пересічних городян.

Учасники акції зачитали імена всіх запорізьких бійців добровольчих підрозділів, що загинули під час війни на Донбасі, та вшанували хвилиною мовчання пам’ять всіх українських військових, які поклали своє життя на сході країни.

 

«Ми зібралися, незважаючи на коронавірус, щоб згадати хлопців, що поклали своє життя. Це єдиний день, коли збираються ті, хто в 2014-му навесні, починаючи з Майдану, пішли боронити країну. Ми запропонували – і хлопці приїхали: всі, хто вважають себе добровольцем, приєднуються», –  розповів один з організаторів акції, ветеран війни на Донбасі, боєць батальйону «Донбас» Олександр Таран.

У акції взяли участь як бійці добровольчих підрозділів, так і бійці, які навесні 2014 року, не чекаючи офіційних повісток, прийшли до військоматів, аби долучитися до оборони країни.

Читайте також: «Бути добровольцем»: чотири історії жінок-військових​

«Це день тих, хто першими не стали байдужими до того, що коїться в країні. Це не тільки ті, хто пішов в добробати, а й ті, хто почав допомагати армії, починаючи від шкарпеток і до техніки. Це свято і тих, хто першими пішов у військомат і стукався… Росія не очікувала того, що почнеться такий рух жвавий, чекали, що вони швидко дійдуть до Дніпра, до Криму, аж до Придністров’я мабуть. Але не так сталося, як їм хотілося. І ось це диво, що ми зупинили ворога в 14-му році, це завдячуючи добровольцям, які першими йшли в бій. Так само в термінал Донецького аеропорту не кожен міг – теж їхав добровольцем насправді. Коли були останні дні Дебальцева, то теж кидали добровольців 79-ї бригади, 30-ї бригади та інших», – розповів ветеран війни на Донбасі, боєць 79-ї окремої аеромобільної бригади В’ячеслав Зайцев.

 

Також після мітингу на майдані Героїв Революції окремі його учасники приїхали до парку Металургів, де поклали квіти до пам’ятних знаків з портретами запорізьких бійців, які загинули під час війни на Донбасі.

Первинно організатори вшанування добровольців у Запоріжжі планували, що всі учасники заходу пройдуться ходою центральним проспектом міста, аби покласти квіти у парку Металургів. Втім, через впровадження карантинних заходів ходу було скасовано.

Уперше українці відзначили День українського 14 березня 2017 року: саме цього дня 2014 року перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон «Нові Петрівці» для формування першого добровольчого батальйону.

День добровольця встановлено згідно з рішенням Верховної Ради України від 17 січня 2017 року.

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: