Офіс президента повідомив НАЗК, що чартерний переліт Зеленського з відпустки оплатила держава Оман – «НВ»

Офіс президента повідомив НАЗК, що чартерний літак з Оману, яким у січні до Києва повертався президент Володимир Зеленський, оплатив Султанат Оман. Про це в інтерв’ю виданню «НВ» розповів голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков. 

«Ми направляли запити в Офіс президента про те, за чий кошт були сплачені переліт та проживання в Омані. ОП та Державне управління справами нещодавно повідомили, що це не відбувалось за державні кошти, а літак для повернення був наданий Султанатом Оман», – сказав Новіков.

І додав, що після того в НАЗК направили запит безпосередньо Володимиру Зеленському.

«Ми направили запит (4 березня) Зеленському вже як фізичній особі для того, щоб він повідомив, хто оплачував відпочинок. Якщо сплачував хтось із членів родини, то закон не зобов’язує надавати таку інформацію. Але якщо президент сам сплачував і він про це не повідомив, то це факт порушення», – пояснив очільник Нацагентства.

Читайте також: Антикорупційний суд розгляне справу про недостовірне декларування ексголови Держекоінспекції – САП​

В інтерв’ю «НВ» Новіков також зазначив, що відведений на відповідь термін – десять днів з моменту отримання листа президентом. На уточнення, якими будуть дії НАЗК у разі, якщо Зеленський не надасть такої інформації, відповів: «Він не може не надати. Тому що тоді складається протокол щодо ненадання необхідної інформації НАЗК».

Голова Нацагентства уточнив: «У запиті ми попросили надати документи, що підтверджують витрати. Сподіваємося, вони будуть надані НАЗК, щоб зняти це питання відносно цієї ситуації в інтересах як суспільства, так і президента». 

На початку січня цього року ЗМІ оприлюднили фото Володимира Зеленського у Маскаті – і повідомили, що він перебуває там начебто на відпочинку із сім’єю.

Після того Офіс президента підтвердив, що Зеленський перебуває в Омані: там зазначили, що президент вирушив туди з родиною за власні кошти рейсовим літаком. Водночас повідомлялося про «зустрічі на найвищому рівні», які були заплановані в очільника держави.

Згодом з посиланням на тодішнього керівника Офісу президента Андрія Богдана, стало відомо, що поїздка президента до Султанату Оман «не була офіційним візитом, не мала офіційного статусу, здійснювалася з приватною метою та за власні кошти».

Пізніше, 13 лютого, було оприлюднене розслідування «Схем» під назвою «Оманлива відпустка». У ньому йшлося про те, що 9 січня президент України Володимир Зеленський повернувся з Оману до України на літаку Bombardier Global Express 6000 із бортовим номером 9H-VJN – журналісти встановили це за допомогою онлайн-сервісу відстежування повітряних бортів та зафіксували, як кортеж, який забрав пасажирів після приземлення літака, заїхав до Офісу президента. 

 

14 лютого у НАЗК заявили, що проводять контроль «своєчасності подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані президентом України».

Раніше про це повідомляв народний обранець від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко, посилаючись на відповідь Нацагентства на його депутатське звернення.

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: