Адміністрація Трампа прагне затримати вихід книжки Болтона, в якій ідеться про Україну

Міністерство юстиції США подало позов із метою не допустити публікації книжки спогадів колишнього радника з питань національної безпеки Джона Болтона, в якій ідеться про час його роботи в Білому домі та, зокрема, політику щодо України.

У позові, поданому 16 червня, стверджується, що розділи нової книжки містять секретну інформацію, яка могла б завдати «непоправної шкоди» національній безпеці США. Болтона звинувачують у «очевидному порушенні домовленостей, які він підписав як умову своєї роботи (в Білому домі – ред.) та як умову отримання доступу до надсекретної інформації».

Позов поданий через день після того, як президент Дональд Трамп заявив, що Болтон порушить закон, якщо книга буде опублікована.

Видавець планує, що книжка Болтона «Кімната, де це сталося: Спогад про Білий дім» вийде друком 23 червня.

Правозахисна група «Американський союз громадянських свобод» (The American Civil Liberties Union) заявила, що будь-які зусилля, спрямовані на заборону виходу книжки Болтона «приречені на провал».

Трамп звільнив Болтона у вересні 2019 року через 17 місяців роботи на посаді радника з національної безпеки.

 

Видавець, компанія Simon and Schuster, назвав спогади Болтонв «книжкою, яку Дональд Трамп не хоче, щоб ви читали». У книзі, згідно з опублікованим видавцем уривком, Болтон описує хаотичну адміністрацію, яка нібито вчинила численні порушення закону, які підпадають під імпічмент. У мемуарах ідеться не лише про тиск на Україну з метою розслідування щодо політичного конкурента Трампа, колишнього віцепрезидента США Джо Байдена.

«Погрози Трампа в «українському» стилі існували в усій його зовнішній політиці – і Болтон саме документує, що вони (такі погрози –ред.) були, і висвітлює намагання його та інших людей в адміністрації підняти тривогу щодо них», – наголосив видавець.

Палата представників оголосила президентові Дональду Трампу імпічмент у пов’язаній із Україною справі, але відсторонення глави держави не допустив контрольований його однопартійцями з Республіканської партії Сенат.

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: