Угорщина порушила європейське право, відмовивши в притулку мігрантам – суд ЄС

Верховний суд Європейського Союзу 17 грудня постановив, що Угорщина порушила закон, не дозволивши деяким іммігрантам шукати притулку та переселяючи їх до транзитних таборів.

Європейська комісія – орган виконавчої влади блоку, що складається з 27 членів – раніше розпочала судові провадження через закон про притулок, ініційований правим урядом прем’єр-міністра Віктора Орбана у 2015 році, на піку міграційної кризи, коли в Європу в’їхало понад 1 мільйон людей.

Коли десятки тисяч мігрантів рухались через Балкани, антимігрантський уряд Орбана встановив паркани з колючим дротом, а також розширив використання законних винятків через «кризову ситуацію, спричиненої масовою міграцією», для створення двох транзитних зон, де утримувалися біженці.

Читайте також: Угорщина ветувала бюджет ЄС через розбіжності щодо міграції

Європейський суд (ЄС) ухвалив більшу частину вимог Єврокомісії, встановивши, що угорські органи не дотримувалися ухвалених блоком норм.

«Угорщина не виконала своїх зобов’язань, передбачених законодавством ЄС, у сфері процедур надання міжнародного захисту», – заявив суд ЄС.

Суд встановив, що Угорщина не дозволяла особам, які шукали притулку, залишати місця утримання під час розгляду їхніх справ, і не запропонувала особливого захисту для дітей чи вразливих груп.

Якщо прохання про надання притулку відхиляли, в деяких випадках зазначено, що «цих громадян поліція примусово випроваджувала за огорожу, встановлену в кількох метрах від кордону із Сербією (як не є сленом ЄС), до смуги землі, позбавленої будь-якої інфраструктури».

Читайте також: ООН закликає Угорщину скасувати посилення правил для біженців

Ці дії були визнані порушенням директиви ЄС, що встановлює заходи безпеки при вивезенні нелегальних іммігрантів.

«Обмеження доступу до процедури міжнародного захисту, незаконне затримання прохачів про цей захист у транзитних зонах та переміщення громадян третіх країн, які в’їхали незаконно, до прикордонної зони без дотримання гарантій щодо процедури повернення, є порушенням законодавства ЄС», – зазначив суд у своєму пресрелізі.

Уряд Орбана вже стверджував, що держави повинні мати контроль над власними кордонами, і звинувачував Європейський Союз у спробі змусити його прийняти масову імміграцію.

Орбан часто стверджував, що мігрантів з Близького Сходу та Африки потрібно тримати ззовні, аби зберегти християнсь

кий характер угорської культури.

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: