У світі виявилося дуже багато зайвої нафти, тому ціни продовжать падати

cina-nafta

З 2016 року ціни на нафту продовжують падати, проте відповідного зниження вартості бензину в Україні спостерігатися не буде. Хороші новини очікують тільки автомобілістів, які використовують газ. Є декілька чинників, які впливають на ситуацію.

“У світі виявилося дуже багато зайвої нафти. Швидко знизити її видобуток технологічно неможливо. Нафтовидобуток – це не кран на кухні, який можна закрити легким рухом руки. У галузь вкладено гроші, причому чималі, інвестори розраховують на прибуток. До того ж інерція ринку завжди дуже сильна“, – розповідає Сергій Куюн.

За його словами, нормальній конкуренції заважає тіньовий ринок, в якому перебуває приблизно 25% ринку бензину. Оборот “тіні” Куюн оцінює в межах 7 млрд грн.

Крім того, підкреслює Володимир Омельченко, трейдери масово порушують конкурентне законодавство. “Змова на ринку нафтопродуктів була, є і, швидше за все, буде і надалі. Різні структури ділять ринок і диктують свої умови. Через це ціни на паливо завищені ще на 5-10%. Тобто на 1-2 грн на літр палива”, – пояснив експерт.

Однак автомобілісти, що використовують пропан-бутан, можуть серйозно заощадити. “Привезли дуже багато скрапленого газу, причому з різних країн. У результаті ціна буде знижуватися. Ми очікуємо зниження ціни, як максимум, до 8 гривень за літр”, – зазначив Куюн.

Правда України

         New customers get 15% off with SAVE15 promo code         

ваші коментарі: